• Meny
  • Meny

Tidssone og klokkeslett – skal du stille klokka?

Thailand ligger ikke bare mye lenger sør enn Europa, det ligger også betaktelig lenger øst. Dette gjør at det ikke bare er klimatiske forskjeller, det er også vesentlige forskjeller rent tidsmessig.

Thailand ligger i tidssone GMT +7, noe som forteller at landet ligger 7 timer foran standard GMT tid, 6 timer foran oss med andre ord.

Dette betyr at når klokken for eksempel er 12 midt på dagen i Norge, er den tilsvarende 18 i Thailand. Det er den samme tidssonen i hele landet.

Man må også huske på at Thailand ikke bruker sommertid, slik at når vi har stilt klokkene våre etter denne, så gjør ikke thaiene det samme. Da blir forskjellen mellom dem og oss kun 5 timer.

Jetlag

Et kjent problem som ofte oppstår i forbindelse med å reise over flere tidssoner er fenomenet som kalles jetlag. Jetlag er kort fortalt forstyrrelser i kroppens døgnrytme som oppstår når man plutselig skal omlegge alle rutiner og vaner fra den døgnrutinen man er vant til å følge, til en ny.

Eksempelvis vil kroppen tidligst oppfattes som trett rundt klokken 04 om natten thaitid, dersom man normalt pleier å gå i seng rundt klokken 22 hjemme. På samme måte vil man kunne oppleve å ikke føle seg opplagt og fullt ut våken før rundt klokken 12 midt på dagen thaitid, dersom man normalt er oppe og i full gang rundt klokken 06 hjemme.

For å unngå den verste jetlag kan man begynne å øve seg allerede hjemme, blant annet ved å gå tidligere i seng, og stå tidligere opp om morgenen noen dager før man reiser.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *