Category Archives: Shopping

shopping_bangkok_thailand

Shopping i Bangkok – en enkel handleguide

Å shoppe i Bangkok er som å shoppe i en helt annen verden. Vareutvalget er formidabelt, og man kan bokstavelig talt velge og vrake blant en uhorvelig mengde produkter av all slags kvalitet. På samme måte kan man velge om man vil rusle rundt i små handlegater, store kjøpesentre eller på et av de mange markedene i byen.

God kvalitet

Velger man å handle i en av de mange kjente merkevarebutikkene eller velansette kjøpesentrene skal det mye til at man blir bevisst lurt, og kvaliteten på det som selges er jevnt over god. Det er heller ikke spesielt vanlig å forhandle om prisen disse stedene selv om det unntaksvis inviteres til det.

Handler man i en av de mange bodene på gaten, eller i en av de mange uavhengige butikkene utenfor de mest vanlige handestrøkene er det som regel greit å prute og mange av disse varene er heller ikke merket med hverken pris eller fabrikant.

Rimelige varer

I forhold til norske priser vil nok de fleste av produktene i Bangkok oppfattes som relativt rimelige, og spesielt på merkevarer kan man være heldig og gjøre særdeles gode kjøp. Vær imidlertid oppmerksom på at jo billigere en vare er, jo mindre er sjansen for at det faktisk er en ekte vare man har med å gjøre. I Thailand opereres det gjerne med tre forskjellige “nivåer” av “ekthet”. Først og fremt den ekte vare, som gjerne koster deretter, så den imiterte som er identisk men noe rimeligere og så til sist den rene og rimeligste kopivaren.

kjopesentre_bangkok_thailand

Hvilke kjøpesentre skal du besøke for shopping?

Bangkok er en av verdens hurtigst voksende byer og påstås å snart overgå både Hong Kong og Singapore som handelsby. Byen formelig myldrer av både markeder og spennende handelsgater og den har en betydelig mengde store og velassorterte kjøpesentre.

Mye av grunnen til at det etableres stadig flere og større kjøpesentre er at det er praktisk med flere butikker under samme tak, ikke minst med tanke på nedkjøling av arealene, samt at Bangkok nok ikke er verdens enkleste by å reise rundt i dersom man skal i flere forskjellige butikker. Dessuten er det praktisk og oversiktlig.

Øst møter vest

Flere kjøpesentre som blant annet World Trade Center og River City har typisk vestlig preg og ofte et prisnivå noe høyere enn hva som er gjennomsnittet i Bangkok. På den annen side er det både butikker og et vareutvalg som er lett gjenkjennelig for turister og risikoen for å bli lurt er liten.

Et annet populært kjøpesenter blant spesielt skandinaviske turister er MBK-senteret, hvor flere av personalet i tillegg til engelsk, fransk og tysk som regel også snakker ett eller flere skandinaviske språk.

Lamborghini

Siam Paragon er et annet populært kjøpesenter det er mye spennende og morsomt å se på i, og selv om det finnes en begrensning rent tollmessig på hva man kan tillate seg å ta med hjem som souvenirer, er det fortsatt gratis og kikke. Og det kan virkelig anbefales. I Siam Paragon finnes det til og med en Lamborghiniforhandler, og selv om man kanskje ikke akkurat har plass til en slik i bagasjen, er det fortsatt lov å kikke.

handlegater_thailand

Bangkoks ekstremt livlige handlegater – gjør store kupp

Det finnes så utrolig mange handlegater i Bangkok at det er tilnærmet umulig å velge ut noen få som er bedre eller dårligere enn andre. De aller fleste av disse ligger gjerne samlet i hele distrikter, som hver for seg byr på opplevelser man ofte ikke finner de andre stedene.

Natthandel

På grunn av den sterke varmen som ofte er på dagtid i Bangkok har mange butikker på gateplan valgt å heller holde åpent om kvelden og natten. Det samme med mange handlegater hovedsaklig bestående av boder og mindre forretninger som ønsker å spare på energiutgiftene til blant annet klimaanlegg.

Dette har gjort at svært mange handelsområder ikke åpner før mørkets frembrudd, og holder det gående til solen kikker frem neste dag. En av disse nattåpne handlegatene er Patpong som i tillegg til mengder av boder og butikker også inneholder både barer, restauranter og diskoteker.

Patpong strekker seg ned mot byens forretningssentrum Silom, hvor man finner Lalai Sap, en annen nattåpen handlegate.

Handle døgnet rundt

Synes man derimot det virker litt skummelt å vandre rundt i Bangkok om natten finnes det selvfølgelig også rikholdige muligheter for å handle om dagen.

Riktignok er det betraktelig varmere, men de velutstyrte butikkene har gjerne klimaanlegg, og husker man å ta til seg rikelig med drikkevann går det greit det også.

For de virkelige godbitene bør man oppsøke Bang Lamphu som er et yndet sted å handle blant de fastboende og selv om det ikke er en gate å regne med, kommer man selvfølgelig heller ikke utenom det flytende markedet på elven Khlongs.

butikker_thailand_bangkok

Anbefalte butikker og forretninger

Å dra på handletur i Bangkoks gater er svært annerledes enn hva man kanskje er vant til i andre deler av verden. Ikke bare er mange av varene typisk orientalske, men både prisnivå og handlevaner skiller seg også ut fra de mer vestlige variantene.

Butikkene i Bangkok er forholdsvis like dem vi er vant til her hjemme, og inneholder der som her produkter med fokus på enkelte spesialiserte kundegrupper. Alt fra elektronikk til fruktbutikker finnes, og selvfølgelig også supermarkeder og store kjøpesentre med en salig kombinasjon av alt som landet har å by på.

Kjente og kjære butikker

Leter man litt vil man også finne forretninger man kjenner fra før av, for eksempel Hennes & Mauritz eller IKEA. Riktignok skal man søke til et av de større sentrene for å finne en slik, men de finnes altså.

Noe av sjarmen med å handle i Bangkok er selvfølgelig å gå på oppdagelsesferd i de mange små thaibutikkene som finnes overalt, og hvor man også oppfordres til å prute på prisene før handelen eventuelt avsluttes med en kopp varm te.

Samme, men annerledes

Selv om vareutvalget i utgangspunktet er relativt likt, har Bangkok mange typiske asiatiske merkevarer med asiatiske navn. Er man litt observant vil man hurtig legge merke til at selv om navnet er annerledes, er det likevel et merke man kjenner igjen hjemmefra.

Dette betyr ikke nødvendigvis at det er en billig kopi men simpelthen bare at produktet markedsføres under et annet navn i Asia enn i Europa eller andre deler av verden.