Category Archives: Generelt

fakta_thailand

Fakta om Bangkok – Thailands hovedstad

Bangkok er ikke bare Thailands hovedstad, det er også landets største by og en av de hurtigst voksende i hele verden. Rent geografisk ligger Bangkok noen kilometer inn i landet innerst i Thaibukten helt vest i Sørkinahavet. Byen har typisk subtropisk klima med generelt svært høy luftfuktighet og temperatur. Bangkok er et populært turistmål og man regner med at mellom 15 og 20 millioner turister besøker byen årlig.

Det bor rundt 10 millioner innbyggere innenfor bygrensene og rundt 50% av Thailands bruttonasjonalprodukt stammer derfra.

Eksplosiv økning

Byen ble offisielt Thailands hovedstad i 1782, men har ikke undergått noen særlig utvikling før midten av 1900-tallet da økonomien skjøt fart og det ble igangsatt massive utbygginger i 1950-årene. I dag finnes det over 1000 skyskrapere i Bangkok og byen konkurrerer med Hong Kong og Singapore om å posisjonere seg som en av de ledende handelsbyene i Asia.

Asiatisk handelsknutepunkt

Opprinnelig var Bangkok et kinesisk handelssenter, men i dag er det hovedsaklig i de store kjøpesentrene handelen foregår, og mange turister kommer ene og alene for å shoppe. Gode priser og solide produkter har gitt Bangkok et godt rykte i så måte, hvilket også bidrar til byens formidable vekst.

Det store antall turister har også gjort sitt til at reiselivsnæringen har hatt en oppblomstring uten sidestykke, og ikke minst ses dette på antallet hoteller og andre overnattingsteder som ligger der. Eksempelvis ligger flere av verdens beste hoteller i byen.

Bangkok inneholder også noen av Thailands største severdigheter, og noen av Asias beste universiteter ligger her.

drikkevann_thailand

Kvaliteten på drikkevannet i Thailand

Når man befinner seg i et så varmt klimatisk land som Thailand er det svært viktig å kontinuerlig tilføre kroppen væske i form av drikke. Dehydrering er ikke bare ubehagelig, det kan i verste fall være dødelig.

Derfor ser man ofte de fastboende gå rundt med en eller annen form for drikke, enten i form av en flaske med vann eller juice, og man kan kjøpe drikkeflasker så godt som over alt i hele Thailand.

Etterhvert vil man få en viss fornemmelse for hvor mye man egentlig trenger å drikke for å holde kroppens væskenivå vedlike og man venner seg til å alltid ha noen mynter med seg i lommen i tilfelle behovet for mer drikke skulle oppstå.

Ikke drikk av kranen

Dessverre hender det iblant at enkelte turister faller for fristelsen til å enten spare noen kroner eller simpelthen glemmer å ta med seg drikke på tur, og fyller vannflasken med vann tappet direkte fra vannkranen. Dette frarådes på det sterkeste og ikke en gang de fastboende gjør det. Å drikke vann direkte fra kranen er tilnærmet å be om trøbbel, også på hotellet, selv om hotellvannet gjerne er både kokt og desinfisert før det slipper ut i rørsystemet.

Man kan fint bade, dusje og pusse tennene i dette vannet, men man bør så langt det er mulig unngå å drikke det.

Vann man kjøper på flaske holder god drikkekvalitet og får man isterninger i drinken er disse som regel laget av vann som både kokes og renses før nedfrysing.

tidssone_thailand

Tidssone og klokkeslett – skal du stille klokka?

Thailand ligger ikke bare mye lenger sør enn Europa, det ligger også betaktelig lenger øst. Dette gjør at det ikke bare er klimatiske forskjeller, det er også vesentlige forskjeller rent tidsmessig.

Thailand ligger i tidssone GMT +7, noe som forteller at landet ligger 7 timer foran standard GMT tid, 6 timer foran oss med andre ord.

Dette betyr at når klokken for eksempel er 12 midt på dagen i Norge, er den tilsvarende 18 i Thailand. Det er den samme tidssonen i hele landet.

Man må også huske på at Thailand ikke bruker sommertid, slik at når vi har stilt klokkene våre etter denne, så gjør ikke thaiene det samme. Da blir forskjellen mellom dem og oss kun 5 timer.

Jetlag

Et kjent problem som ofte oppstår i forbindelse med å reise over flere tidssoner er fenomenet som kalles jetlag. Jetlag er kort fortalt forstyrrelser i kroppens døgnrytme som oppstår når man plutselig skal omlegge alle rutiner og vaner fra den døgnrutinen man er vant til å følge, til en ny.

Eksempelvis vil kroppen tidligst oppfattes som trett rundt klokken 04 om natten thaitid, dersom man normalt pleier å gå i seng rundt klokken 22 hjemme. På samme måte vil man kunne oppleve å ikke føle seg opplagt og fullt ut våken før rundt klokken 12 midt på dagen thaitid, dersom man normalt er oppe og i full gang rundt klokken 06 hjemme.

For å unngå den verste jetlag kan man begynne å øve seg allerede hjemme, blant annet ved å gå tidligere i seng, og stå tidligere opp om morgenen noen dager før man reiser.

priser_thailand

Generelt om prisnivået på ulike varer i Thailand

For en nordeuropeisk turist vil det meste fortone seg betraktelig rimeligere i Thailand enn hva man kanskje er vant til hjemmefra. Spesielt matvarer og ikke minst alkoholholdig drikke og tobakksvarer.

Det finnes imidlertid en del unntak, og spesielt litt større produkter innen forbrukerelektronikk koster faktisk en del mer i mange asiatiske land enn i norden. Selv om de ofte kanskje er produsert der.

Dyrt, men billig

Selv om mange ting i utgangpunktet virker rimelig, må man ta i betraktning at de thailandske lønningene er desto lavere. For den jevne thai er prisene med andre ord relativt høye, og de foretrekker ofte å handle helt andre steder enn der turistene ferdes.

Med dette i tankene bør man som turist også søke etter å finne ut hvor thailenderne selv handler, da prisene der ofte er lavere samtidig som produktene ofte er egenproduserte eller svært kortreiste. Da kan man både gjøre en god handel, samt støtte opp om det lokale næringslivet på en god og fornuftig måte.

Thailandske varer

I de større varehusene selges det hovedsaklig kjederelaterte varer hvor det er grossisten som bestemmer prisene og det er lite eller ikke noe rom for pruting. I de lokale butikkene velger innehaver gjerne selv hvilket sortiment de ønsker å føre, og man kan forhandle om prisene.

Blant produktene som ofte er rimeligere her er forskjellige typer skinnprodukter, klær, smykker og pyntegjenstander.

Artikler som mobiltelefoner, kamera og kamerautstyr og datamaskiner er foholdsvis dyrt i Thailand, og ved kjøp av dette bør man også være oppmerksom på tollregler og manglende garantier.

priser_alkohol_thailand

Priser på alkohol og fest i Thailand

Det er ikke til å stikke under en stol at en av grunnene til at mange velger å reise til Thailand og Bangkok for å feriere, er nettopp fordi prisnivået er relativt lavt i forhold til hva man er vant til her hjemme i Norge. God mat, varmt klima, sol, og ikke minst billig alkohol.

For den jevne thailender er ikke alkoholen spesielt billig, og sammenligner man kjøpekraften i Thailand og i Norge, koster alkoholen stort sett det samme. En fastboende må ut med like mye av dagslønnen for for eksempel en øl, som vi må.

Men med tanke på kostnadsnivået ellers, er det lite som skiller.

Lokalt øl billigere

En øl at et av de kjente merkene som for eksempel Carlsberg koster som regel mellom 5 og 8 kroner i butikken og opp til det dobbelte på en restaurant eller i en bar. Alt ettersom hvilken type restaurant eller bar man er på. Prisene ligger gjerne noe høyere i de mest populære turiststedene enn der de lokale pleier å gå.

Velger man å gå på de samme barene som de fastboende, og også tar sjansen på å prøve en eller flere varianter av det lokale ølet, kan man oppleve priser helt ned i noen få kroner flasken.

Billig vin og sprit

I Norge er det et forholdsvis stort sprang fra prisnivået på øl og vin til sprit og brennevin. Slik er det ikke i Thailand, og man kan fint få en flaske rom for prisen av noen få ølflasker hvis man ønsker det.

levekostnader_thailand

Info om levekostnader – hva koster det å leve i Thailand?

Uansett hvordan man vrir og vrenger på det, kommer man ikke utenom at Thailand er et forholdsvis rimelig land å bo og leve i. Ihvertfall sett fra en med norsk inntekts synspunkt. For en thai er det ikke fullt så rimelig, sett i forhold til den generelle kjøpekraften i landet, lønn og kostnadsnivå tatt i betraktning.

Lave priser

I hovedsak er de fleste prisene betraktelig lavere enn hva man er vant til hjemme i Norge. Mat koster mindre, tøy, forbruksvarer, boliger, strøm, vann og transport. Kabel-tv og eventuelt internett kan koste omtrent tilsvarende som i Norge, og er en vesentlig utgiftspost i et thailandsk familiebudsjett.

Det er også forskjeller på hvor og hvordan man regner disse prisene og det er ingen hemmelighet at det ofte opereres med to priser i Thailand, en for de lokale innbyggerne, og en for turister og utenlandske innflyttere. Dette gjelder selvfølgelig ikke i de tilfeller hvor varer og tjenester er priset på forhånd, men alle steder det kan prutes legges det ikke skjul på at men gjør forskjell på “sine egne” og utlendinger, såkalte “farangs”.

Ikke diskriminerende

Denne forskjellen har ingenting med diskriminering å gjøre, og thaiene er vennligheten selv. Faktisk gjør de dette for å hjelpe hverandre, for ved å kreve litt mer av de tilreisende, kan de kreve tilsvarende mindre fra sine medborgere.

Skal man virkelig redusere levekostnadene mens man befinner seg i Thailand bør man leve slik thaiene gjør det. Spis enkelt og lokalt, og man bør holde seg unna de verste turiststedene. Les også om vær og klima i Thailand.

vaeret_thailand

Vær og temperatur – informasjon om klimaet

Det sies at været i Thailand er like variert som landet selv, men i grove trekk kan man si at været er todelt, varmt med solskinn eller varmt med regnvær. Luftfuktigheten er relativt høy uansett hvor i landet man befinner seg, men er som regel mest stabil i syd og noe mer variert jo lenger nord i landet man kommer.

Regntid og sommer

Thailand har to separate årstider, og ikke uventet er regntiden som normalt varer fra mai til månedskiftet oktober-november den våteste av dem. Mange velger å reise til Thailand i denne perioden da prisene er forholdsvis lave, og det er ikke slik at det regner kontinuerlig men hovedsaklig om kvelden og om natten. Ihvertfall på de sydligste øyene kan man fortsatt oppleve mye sol og relativt mye oppholdsvær.

Desto lenger nord i Thailand man kommer, desto lenger varer også regnbygene i regntiden. Enkelte dager kan det regne hele dagen og i verste fall opptil flere dager om gangen.

Regntøy og badeshorts

I periodene med sol utenom regntiden er det svært varmt klima i Thailand, og svært mange turister har sjelden på seg mere klær enn en shorts og en lett t-skjorte. Og eventuelt rengtøy i regntiden.

Det er stort sett alltid så fuktig i luften at tøyet er fuktig uansett, spesielt hvis man beveger seg ut av byområdene og ut på landet eller inn i jungelen.

Vinterhalvåret i Thailand byr på tørt vær, og nordpå kan det bli noe kjøligere, spesielt om natten hvor temperaturen kan falle ned mot bare 10 til 15 varmegrader. Les også om levekostnader i Thailand.

koh_chang_thailand_reise

Ko Chang

På Thailands østkyst ligger det som av mange er ansett som en av Thailands store perler, nemlig øya Ko Chang. Med sine 5 000 fastboende er definitivt ikke øya blant stedene med høyest befolkningstetthet, men økende interesse innen turistindustrien sørger for at Ko Chang kan tilby et rikt folkeliv, samt utallige muligheter for avslapping og kos på hvite sandstrender. Øya er å regne som Thailands nest største, med Phuket og Koh Samui på henholdsvis første- og tredjeplass.

Hvorfor burde du besøke Ko Chang?

Øyas rike dyreliv, tropiske planter og mulighetene for jungelvandring er å finne blant Ko Changs største trekkplastre. Likevel er det de endeløse sandstrendene med billige barer og restauranter i umiddelbar nærhet som trekker folk flest. Vi skal heller ikke glemme de billige prisene på overnatting, drikke og mat.

Drømmen om å besøke en tropisk perle med et fåtall av medturister er så absolutt tilstede på Koh Chang, der livet smuger forbi i atskillig roligere tempo sammenlignet med øyfavorittene Phuket og Koh Samui. Er du ute etter en ren festplass er ikke Ko Chang ditt absolutte førstevalg, men øya byr på nok av muligheter til å tilfredsstille dette behovet også. Da i hovedsak gjennom avslappende strandbarer der du kan jekke nedpå med kald pils, mens du nyter havbruset og den høyt elskede livemusikken. Spesielt livlig er det langs White Sand Beach, stranden som går for å være Ko Changs partystrand.

Ønsker du ta del i en mer aktiv ferie bør du absolutt vurdere et lynkurs hos en av øyas dykkerskoler. Disse lærestedene sørger for å gi deg dykkersertifikatet under svært vakre og tropiske omgivelser. Du kan selvfølgelig også ty til lettvektervarianten, snorkling. Andre populære aktiviteter er blant annet leie av seilbåt, kajakk og vannscooter, fjellvandring, yogakurs, sykkeltur og kokkekurs.

Når burde du reise?

November til februar. Hvorfor? Ko Chang følger samme sesonger som resten av Thailand. Det vil si at du har en solrik, tørr og “avkjølt” periode fra november til februar der du kan regne med temperaturer i sjiktet 25-30 grader. Mars til juni preges av steikende hete temperaturer som fort kan bli for mye for vintervandte vikinger fra nord, mens sensommeren og høsten huser Thailands regnsesong. Les mer om Thailands gjestehus, et svært populært overnattingsalternativ.